igiena dentara

Igiena corecta = dinti frumosi si sanatosi

By: | Tags: | Comments: 4.695 | mai 21st, 2015

Toata lumea isi doreste dinti sanatosi, curati si o respiratie proaspata. Pentru a le obtine, nu trebuie depus un efort prea mare. Trebuie doar sa tii cont de simpla si obisnuita igiena dentara, la care se adauga un consult periodic la medicul stomatolog. Despre toate acestea vom vorbi pe larg, astfel incat sa fie pe intelesul tuturor cat de usor se mentine igiena dentara, o data ce stii sa o mentii corect si corespunzator.

Igiena dentara consta in trei pasi: periajul dentar, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura. Nu te speria! In maximum 5-6 minute ai terminat toata treaba!

Pasul 1: Periajul dentar

De ce este asa de important periajul dentar? Dupa mese, resturile alimentare ramase pe dinti si intre dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene (o pelicula de bacterii aderenta pe dinte) care, in timp, duce la demineralizarea dintelui si la aparitia cariei, a bolilor gingivale, a mirosului neplacut si la depunerea tartrului.

Nu este nevoie sa periem dintii dupa fiecare masa – de 2 ori pe zi este suficient, dimineata si, cel mai important, seara. Periajul corect si riguros cu o periuta de dinti corespunzatoare si o pasta de dinti de calitate se realizeaza in cateva etape:

Etapa 1:

Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb).

Etapa 2:

Nu apasa in mod excesiv, deoarece placa bacteriana este indepartata in special de catre varfurile perilor periutei de dinti.

Etapa 3:

Prin miscari repetate (minimum 5 pentru fiecare suprafata), se periaza fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Cu miscari de dute-vino, se periaza numai suprafetele care efectueaza mestecarea alimentelor.

Etapa 4:

Periajul trebuie sa dureze minimum 3 minute. Este indicat sa aplici periajul atat limbii, cat si obrajilor, pentru a avea o respiratie proaspata.

Pasul 2: Folosirea atei dentare

De ce trebuie sa folosim ata dentara? Ata dentara ajuta la curatarea suprafetelor dintilor care nu au putut fi curatate in intregime de placa bacteriana, fiind inaccesibile periutei de dinti. Din aceasta cauza, apar foarte des bolile parodontale (tesutul de langa dinte se imbolnaveste).

Share on Facebook0

Comments are closed.

You must be logged in to post a comment.